Lézeres hegesztés

Lézeres hegesztés

A lézersugár megolvasztja az anyagot ott, ahol a munkadarabbal találkozik. A varrat mélységét és szélességét meghatározó fontos paraméterek a fókuszátmérő, a fókuszpozíció, a lézerteljesítmény és a hegesztési sebesség. Megmunkálás közben a hegesztési varratot általában védőgáz védi attól, hogy reakcióba lépjen a levegővel. A hegesztési folyamatot további gázok – úgynevezett munkagázok – segíthetik és szabályozhatják. Aszerint, hogy milyen típusú varratot hegesztenek és mekkora az alkatrészek közötti rés, adalékanyagokat használnak.

A lézerhegesztés előnyei a csekély vetemedés, a magas folyamatsebesség, a rugalmasság és a finom hegesztési varratok. A lézeres hegesztési varratokat általában nem kell utómunkálni, és ezek ezen túlmenően gáz- és folyadékzáróak. Mindenekelőtt fémeket hegesztenek lézeres technológiával, például szerkezeti acélt és nemesacélt, alumíniumot és alumíniumötvözetet, titánt és titánötvözeteket, valamint színes- és nemesfémeket.

A lézeres hegesztés egyre inkább utat tör magának a gyártási folyamatok között. Egyre nagyobb igény van az utómunkát nem igénylő koncentrált hőbevitelű technológiákra. Lézeres szakembereink sokéves hegesztési tapasztalatának köszönhetően tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy mekkora veresenyelőnyre lehet szert tenni a lézeres hegesztés alkalmazásával, így gépeink a legkifinomultabb hegesztési munkákra is képesek. Néhány példa erre a rozsdamentes hőcserélők hegesztése, erőátviteli elemek hegesztése, szerszám javítása felrakó hegesztéssel vagy kopásálló rétegek felhegesztése.

Videó

Képek

További információra van szüksége?

Kérjen további információt és/vagy egy személyre szóló ajánlatot.